Thaiboxning/Stand-up Striking

Thaiboxning

… eller Muay Thai som det heter på thailändska, är en stående fullkontaktskampsport. Stilen utvecklades från början av den thailändska armén som ett effektivt närstridssystem. Under åren har stilen utvecklats mycket, och självförsvar samt strid med tillhyggen, har tagits bort för att anpassa stilen för tävling i ring.

Thaiboxning kallas ibland ”De åtta punkternas kampsport”, då tekniker med händer, armbågar, knän och fötter är tillåtna.

En vanlig träning består av uppvärmning, stretching, teknikträning på mitts, sparring och fys. Nybörjare kör ingen sparring i början, utan slussas in i det under terminens gång. Sparring är heller inget krav för den som absolut inte vill!

Tävling: Det finns inget tävlingskrav i Borlänge Kampsport, även om tävling naturligtvis uppmuntras då all tävlingserfarenhet utvecklar dina kunskaper oerhört markant! Många gånger kan man se stor skillnad före resp. efter match, på en utövare i hur denne hanterar sina tekniker.

En proffsmatch i thaiboxning består av fem treminutersronder och avgörs antingen på poäng och domslut eller via knockout/teknisk knockout (KO/TKO). De skydd utövarna bär är tandskydd, handskar och suspensoar.

Som amatör tävlar man i olika klasser från D-klass upp till A-klass. D-klassen är avsedd nybörjare, sedan fortsätter man uppåt till C-, B- och slutligen A-klass. I D-klassen bär utövarna fler skydd och regelverket är hårdare än i de högre klasserna. För varje steg uppåt i klasserna tillåts fler tekniker och fler skydd plockas bort. Självklart tävlar man också i olika viktklasser.

Innan matchstart utför en del utövare en ritual/dans som kallas Wai kru och denna avser att hylla utövarens tränare, klubb med mera. Ritualen ser olika ut för olika klubbar och utövare.


 

Stand-up Striking

… är en träningsform där sporter som boxning, thaiboxning, Taekwondo, kickboxning, SanDa, Allstyle och Karate blandas för att ge en mångsidig fysisk träningsform såväl som en bred teknisk grund att stå på inom stående kampsport. Här hittar vi med andra ord en ”stående MMA” som vi anpassar efter behov; eller kanske utifrån vilket regelsystem som nästa tävling kommer att ha.

När du kommer till ett av dessa pass kan du förvänta dig allt från att ena dagen genomföra ett helt pass ren thaiboxning; till att tränaren nästa gång hämtar tekniker från en mängd olika kampsporter. Träningsformen utvecklar ett brett rörelsemönster, god uthållighet, styrka, rörlighet, explosivitet, teknik, taktik och kreativitet.

Ingen bakgrund krävs, vi har grupper som passar alla och instruktörer som hjälper dig hitta rätt för att utvecklas fysiskt och psykiskt optimalt.