Barn/Ungdomar
Kontaktperson: Andreas Åslin, 073-1806957.
Barnträningen skiljer sig en del från vuxenträningen. För barnen är kamptänkandet nedtonat från början, och istället betonar man leken och glädjen. Slag- och sparktekniker förekommer inte i Knattegruppen, utan introduceras successivt under kontrollerade former till Ungdomsgruppen.

Nybörjare
Vi tar in nya barn under januari och februari på våren, och under augusti och september på hösten. Man behöver inte någon föranmälan, utan det är bara att dyka upp på ett träningspass. Vi tränar barfota, men bra att ha med sig är oömma kläder (långbyxor rekommenderas så att man inte skrubbar knäna) och en vattenflaska. Eller, varför inte ta med en kompis?

Det är helt okej att testa våra pass under ett par veckor innan ni bestämmer er för att fortsätta. För den som vill fortsätta träna vidare är en träningsdräkt det bästa alternativet. De går enkelt att hitta på nätet för beställning, och brukar kosta från 600kr och uppåt.

Våra grupper och hur vi tränar
Barnen är uppdelade i två åldersgrupper för att inte få alltför stor skillnad i mognad och kroppsutveckling: Knattar, som är från 7 till 9 år, och Ungdomar som är från 10 till 13 år. Är man 14 år eller äldre finns även vuxengrupperna. Åldersgränserna och grupptillhörigheterna anpassar vi lite efter mogenhet och lämplighet, efter diskussion mellan instruktör och förälder.

I knattegruppen är ”Stilen” vi tränar Brasiliansk Jiu-Jitsu (brottning). Men vi använder också rörelsemönstren från våra andra stilar vi tränar i klubben, då våra instruktörer ju har olika bakgrund. För enkelhetens skull brukar vi kalla det för ”barnjutsu”. I barnträningen jobbar man mycket med balans och kroppskontroll men viktigast av allt är respekten och ödmjukheten, både gentemot sig själv och andra. De får brottas med varandra, lära sig fallteknik, kasta, lära sig att ta sig ur olika grepp och även hålla fast varandra på olika sätt. Alla tränar med alla – stor som liten, kille som tjej – vilket betyder att man också måste bjuda på sig själv, anpassa sig och hjälpa varandra att bli bättre. Vi pratar ofta om hur man är en bra träningskompis. En intressant upptäckt blir sedan att styrka och tyngd inte är avgörande för utgången i kamplekarna. Vi har inte någon tävlingsverksamhet för barn, utan anser att barnen ska få träna utan att ha pressen på sig att tävla och vinna – detta kommer tids nog ändå.

Från 10 års ålder så erbjuder vi både Brasiliansk Jiu-Jitsu och Thaiboxning/Stand up striking och man får såklart träna båda stilarna.

Avgift
För våra barn och ungdomar kostar det 750kr per termin + 150kr i en årlig medlemsavgift.  Terminerna följer grovt skolterminerna för Borlänge kommun. Efter betald avgift tillkommer inga andra avgifter för våra andra arrangemang, men de flesta köper ju en träningsdräkt. Era barn kommer att ha en idrottsskadeförsäkring avtalad genom Budo- och Kampsportsförbundet.

Som förälder
Klubben bedriver ingen försäljning av lotter, kalendrar, rabatthäften eller liknande. På så sätt kan vi instruktörer fokusera oss på träningen och ni föräldrar slipper en massa hemskickade varor som måste säljas. Vi har heller ingen verksamhet som kräver föräldrars tid eller engagemang i form av kioskförsäljning eller funktionärsarbete. Som förälder ser vi gärna däremot att ni är närvarande utanför mattan, för att titta på era barn. Ibland involverar vi också lekfulla föräldrar uppe på mattan!